top of page

Metodi za uklanjanje trauma

Trauma je otcepljeni deo svesti, u kojem je zaključano neprijatno iskustvo. Sem što je detonator, za koji nikada nismo sigurni, kada će pokrenuti eksploziju, takođe i oduzima deo aktivne svesti.

getty_650326960_2000133320009280216_3991

ŠTA JE EMOCIONALNA I PSIHIČKA TRAUMA?

 

Emocionalna i psihološka trauma rezultat je izuzetno stresnih događaja koji uništavaju osećaj sigurnosti, čineći da se osećate bespomoćno u opasnom svetu.

 

Psihološka trauma u vama može izazvati neprestanu borbu sa uznemirujućim emocijama, sećanjima i anksioznošću koja ne nestaje.

Takođe se možete osećati

  • dezorijentisano

  • nepovezano

  • uplašeno

  • nepoverljivo prema drugim ljudima

Nisu objektivne okolnosti ne određuju da je li neki događaj traumatičan, već vaše subjektivno emocionalno iskustvo događaja. Što se više plašite i bespomoćnije osećate, veća je verovatnoća da ćete biti traumatizovani.

 

Emocionalne i psihološke traume mogu prouzrokovati:

Jednokratni događaji, poput nesreće, povrede ili nasilnog napada, posebno ako je bio neočekivan ili se dogodio u detinjstvu. Neprestani stres, poput života u okruženju kriminala, borba sa životnom opasnošću ili doživljavanje traumatičnih događaja koji se ponavljaju, kao što su nasilje, nasilje u porodici ili zanemarivanje dece.

Često zanemareni uzroci, kao što su operacija (posebno u prve 3 godine života), iznenadna smrt nekoga bliskog, raskid značajne veze ili ponižavajuće ili duboko razočaravajuće iskustvo, posebno ako je neko bio namerno okrutan.

 

SIMPTOMI PSIHOLOŠKE TRAUME

Vaši emocionalni odgovori su NORMALNE reakcije na ABNORMALNE događaje.

Neki psihički simptomi:

Šok, poricanje, neverica, konfuzija, poteškóće u koncentraciji, ljutnja, razdražljivost, promene raspoloženja, anksioznost, strah, krivica

stid, povlačenje od drugih, tuga, beznadežnost, prekinutost.

Neki fizički simptomi:

Nesanica ili noćne more, umor, ubrzan rad srca, uznemirenost, bolovi, napetost mišića.

relieved.jpg

METODI ZA UKLANJANJE TRAUMA

Svaka trauma je vezana za sliku događaja, zaključanu u subjektivnom psihološkom vremenu i prostoru.

Slamanjem tog subjektivnog psihološkog vremena i prostora, moguće je, kako je ustanovio profesor Slavinski, neutralisati traumu u vremenskom intervalu, koji se meri minutima.

Pri tome nije važno ni koliko je trauma stara, ni koliki je njen emotivni potencijal.

METOD PRSTA

Metodom prsta pravimo most između psihološkog subjektivnog vremena i mesta slike traume i objektivnog vremena i mesta u kojem izvodimo proces. 

Pri tome slika, koja predstavlja sidro, pomoću kojega trauma opstaje u našoj svesti, sasvim nestaje, ili gubi značaj ili čitavo iskustvo dobija dublji duhovni smisao, a klijent se oslobađa negativnog energetskog naboja.

Metod je brz, bezbedan i jednostavan.

viber_image_2020-08-27_19-46-37_edited.j

TRANSFORMACIJA PUTEM SIMBOLA

Bilo koja jednačina je onoliko konstantna, koliko su nepromenjivi njeni delovi. Isto važi i za subjektivne doživljaje situacija u prošlosti.

Princip metoda je jednostavan i bazira se na uvođenju elementa, koji će izmeniti rezultat "jednačine", koja predstavlja naše neprijatno iskustvo. Ovaj element, koji mora ispuniti uslov da u klijentu izaziva prijatnu emociju, menja "ukus" iskustva.

bottom of page